Yangın Emniyet Raporu Nedir?
Yangın Emniyet Raporu Nedir? Bu soru pek çok kişi tarafından sorulur. Yangın emniyet raporu diğer bir adı ile yangın uygunluk belgesi, binanın ya da tehlikeli madde bulundurulan depoların gerekli güvenliğe sahip olduğunu gösteren belgedir. Bu belgenin alınması zorunludur. Bina, işletme, tesis ve diğer yaşam alanları ya da toplu alan işgal eden binaların ilgili faaliyetlerini yürütebilmesi için bu belgenin alınması zorunludur.
Yangın raporu örneği yada iş yeri itfaiye raporu örneği ilgili şahıs ve şirketin dikkatindedir. Rapor örneğine bakılarak binaya ilişkin hangi durumların iyileştirilmesi gerektiği açığa kavuşur.
Yangın raporu yönetmeliği destekleyen maddeler içerir. Bina yangın ile alakalı bütün donanım ve ekipmana sahip ve ilgili yangın yönetmeliklerini destekleyecek durumlara sahip ise yangın raporu kısa süre içerisinde bina adına çıkarttırılır. Bu raporu oluşturmak için ilgili ruhsat ve denetim Müdürlüğü önlem Amirliği bürolarına başvurmak gerekir. Başvurudan sonra bina için gerekli araştırmalar ve incelemeler yapılır.
Yapılan inceleme ve araştırmadan sonra bina ilgili yangın yönetmeliğine uygun ise ve yangın esnasında tam donanımlı ekipmanları taşıyor ise rapor en geç 5 iş günü içerisinde tamamlanır.

Yangın Emniyet Raporu Geçerlilik Süresi
Yangın emniyet raporunun geçerlilik süresi ortalama olarak 1 yıldır. Yangın durumunda ya da yangını tetikleyecek durumlar söz konusu olduğunda bu geçerlilik süresi değişiklik gösterebilir.
Kişi bina ya da işletmeye sahip ise ilgili binanın hizmete açılabilmesi ve faaliyetlerinin doğru şekilde yürütebilmesi için yangın raporu alınması gerekir. Bu raporu gerekli belgelerin tamamlanması gerekir. Bu belgeler aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Yapı kullanımına dair izin belgesi
- Numarataj bilgisi içeren belge
- İlgili vekaletnameler ve ticari sicil gazetesi
- Rapor bir işletme için alınacak ise ilgili yetkili kişilere ait olan imza sirküleri de rapor öncesi gerekli belgelerin içerisine eklenmesi gerekir.
Yangın Güvenlik Raporu Örneği
Yangın emniyet raporu olarak da bilinen yangın güvenlik raporu için hangi durumlar söz konusu olduğunda alındığı hakkında pek çok soru kişilerin aklını kurcalar. Özellikle tehlikeli madde bulunduran depo ve ilgili işletmelerin bu raporu kesinlikle alması zorunludur. Bu raporu alması gereken iş yerleri aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Konut binaları ve kurumsal iş yeri binaları bu raporu alması gerekir.
- Ticaret endüstriyel ve toplanma amacıyla kurulan ve kullanılan binalar da bu grup içerisinde yer alır.
- Eğlence, spor, ibadet, müze gibi alanlarda yangın güvenlik raporuna ihtiyaç duyar.
- Havaalanları limanlar ve otobüs terminalleri de bu grup içerisinde yer alır.
Konuya ek olarak sadece yukarıda bahsi geçen yerlerle ilgili değil parlayan ya da patlayan gazların bulunduğu alanlarda da yangın güvenlik raporu son derece önemli bir belgedir. Bu rapor sayesinde ortamın ne kadar güvenli olduğu tespit edilir. Bu şekilde yangın esnasında oluşabilecek cam ve mal kayıpları en aza indirilmiş olur.

Yangın Emniyet (İtfaiye) Raporu Verilme Süreci
Yangın emniyet raporu ya da yangın itfaiye raporu hazırlanma süreci aşağıda maddeler halinde yer alır.
- İlgili kuruma yazılı bir form ile rapor için başvuruda bulunması gerekir.
- Ön kayıt oluşturulduktan sonra ilgili bina ya da alan için gerekli incelemeler başlatılır.
- Bu incelemeler genel olarak yangın esnasında veya öncesinde binanın ne kadar güvenli olduğuna ilişkin adımlardır.
- Yangın için tehlike oluşturabilecek durumların var olup olmadığı bu incelemeler sonunda belli olur.
- İncelemeler tamamlandıktan sonra rapor ilgili binaya verilir.
Yangın emniyet raporu nedir bu soru pek çok kişi tarafından sorulur Bu soruya verilebilecek en kısa cevap, binaların yangınla alakalı yönetmeliğe uygun olup olmadığını söyleyen belgedir.