Skip to main content

İtfaiye Raporu Nedir?


İtfaiye Raporu Nedir sorusu pek çok kişi tarafından merak edilir. Bu soruya yanıt olarak itfaiye raporunun yangın ile ilişkili binanın ya da işletmenin gerekli donanımlara sahip olup olmadığıyla alakalı ilgili prosedürleri içeren belgedir. Bu belgenin alınması ilgili işletme için zorunludur. Aksi takdirde işletme ya da bina ilgili faaliyetlerini doğru şekilde yürütemez hale gelir. Böyle bir durumda cezai işlem uygulanabilir ve kişi yada şirket ilgili yaptırımlara tabi tutulabilir.

Bu belgenin alınabilmesi için ilgili Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği bürolarına başvurmak gerekir. Kağıt üzerinde ilgili başvuru formunu doğru şekilde doldurduktan sonra bina için ilgili yere bilirkişi gönderilir.

Bilirkişi bina hakkında ilgili yangın yükümlülüklerinin ve güvenliğinin olup olmadığını kontrol eder. Kontrol sonunda yapılan değerlendirme ve raporun oluşturulabilmesi için ilgili belgelerin tamamlanması dahilinde rapor binaya çıkartılır. Raporun çıkması için 5 iş günü gerekebilir.

İtfaiye Raporu Nedir? - İtfaiye Raporu COM TR

İtfaiye Raporunda Nelere Bakılır?

İtfaiye raporunun doğru şekilde çıkartılabilmesi için gerekli görülen ve aranan kriterler aşağıda maddeler halinde yer alır.

  • Binada olan yapı malzemelerinin yangın yönetmeliğine uygun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Acil çıkış ve tahliye yollarının ayrıca ilgili aydınlatma ve acil durum yönlendirme levhalarının olup olmadığına bakılır.
  • Yangın güvenlik hollerinin ve kapılarının uygunluğuna bakılır.
  • Yangın merdiveni ve havalandırma sistemlerini uygun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Yangın algılama ve bütün yangın söndürme cihazlarının uygun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Duman dedektörü gibi yangın uyarıcı ekipmanlarının olup olmadığı kontrol edilir.
  • Yangın dolabı ve yangın söndürme sistemlerinin uygunluğu kontrol edilir.
  • Binada yer alan basınçlandırma sistemlerinin uygun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Yangını erken uyaran sistemlerin bina içerisinde olup olmadığı kontrol edilir.

İtfaiye raporu oluşturulurken yukarıda bahsi geçen maddeler değerlendirilir ve bina bu kriterler bazında işlem görür.

Ruhsat İçin İtfaiye Raporu Nasıl Alınır?

İtfaiye raporu nedir nasıl alınır sorusuna yanıt olarak yukarıda da belirtildiği gibi ilgili belgeler tamamlandıktan sonra ruhsat ve denetim Müdürlüğü önlem Amirliği bürolarına başvurarak ön kaydın oluşturulması gerekir. Bu rapor için gerekli belgeler aşağıda maddeler halinde yer alır.

  • Yapı kullanma izin belgesi ve imza sirküleri
  • Ticaret sicil gazetesi ve vergi levhası
  • Varsa vekaletname
  • Numarataj belgesi

Yukarıda bahsi geçen maddeler hazırlandıktan sonra ruhsat için itfaiye raporu ve diğer hususlar için rapor hazırlanır.

İtfaiye Raporunda Nelere Bakılır? - İtfaiye Raporu COM TR

İtfaiye Raporu Zorunlu Mu?

İtfaiye raporu nedir zorunlu mu? Bu soru pek çok kişi tarafından sorulur. Binanın yangın ile alakalı güvenliğini ölçen bu rapor zorunlu ve gereklidir. Yangın raporu örneği  olarak bilinen itfaiye raporu örneği ilgili yerlere başvuru sonucunda alınır. Binanın yangın için güvenli olup olmadığı bu rapor sonunda belli olur. Eğer bina tam teşekküllü bir şekilde yangına karşı hazırlıklı ve donanımlı ise itfaiye raporu verilir.

Yangın sonrası itfaiye raporu almak için de yine aynı işlemler başa alınır.  İtfaiye raporu alınmadığı takdirde ilgili binaya gerekli cezayı yaptırımlar uygulanabilir. Aynı zamanda binanın bütün işlemleri askıya alınır. Bina içerisinde bütün faaliyetlerin devam edebilmesi için itfaiye raporu şarttır.

İtfaiye raporu sadece binanın faaliyetlerini doğru şekilde yerine getirilebilmesi için değil yangın esnasında can ve mal kayıplarını en aza indirmek için de gerekli olan bir rapordur. Bu rapor bazında binanın güvenli olup olmadığı kontrol edilebilir. Yangın esnasında oluşabilecek bütün durumların önlenmesi için önceden bütün ekipmanların kontrol edilmesi bu rapor sayesinde gerçekleştirilir. Bu da binanın güvenliğini arttırır.