Skip to main content

Ruhsat İçin İtfaiye Raporu


Ruhsat İçin İtfaiye Raporu ilgili belge ve evrakların hazırlanması sonucunda 5 iş günü içerisinde hazırlanır. İşlem öncesi ile ilgili bütün evrakların hazırlanması son derece önemlidir. İtfaiye raporu almak için gerekli evraklar aşağıda maddeler halinde yer alır.

  • Yetkili kişilerin imza sirküleri
  • Numarataj belgesi
  • Ticaret sicil gazetesi
  • İlgili müracaat formu
  • Binanın ya da ilgili yerin kira kontratı
  • Yapı kullanımına ilişkin izin belgesi

Yukarıda bahsi geçen evraklar hazır olduktan sonra Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Yangın Önlem Amirliği’ne ön başvuruda bulunmak gerekir. Bu başvuru sonrası ilgili bina ya da yerin incelenmesi başlatılır. Bu incelenmede aşağıdaki yönetmelik şartları değerlendirilir.

  • Yapı malzemelerinin yangın yönetmeliğine uygun olup olmadığı kontrol edilen ilk hususlardan biridir.
  • Yangın hakkında güvenlik holleri ve kapılarının yangın yönetmeliğine uygun olması gerekir.
  • Yangın algılama ve uyarı cihazlarının aynı zamanda duman dedektörü tesisatlarının yönetmeliğe uygun olması gerekir.
  • Gazlı yangın söndürme sistemi ve ilgili yangın dolap sistemlerinin uygunluğu da araştırılır.
  • Sulu ve gazlı yangın söndürme sistemlerinin de binaya olası yangın tehlikelerine karşı uygun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Acil çıkış için gerekli olabilecek bütün tahliye yollarının yangın yönetmeliğine uygun olup olmadığı, acil çıkış aydınlatma ve yönlendirme levhalarının uygun olup olmadığı ile ilgili hususlarda kontrol edilir.

Kısaca belirtilecek olursa binadaki bütün yangın ile alakalı önlemlerin yönetmeliğe uygun olup olmadığı araştırılır. Yangın esnasında oluşabilecek can ve mal kayıplarının en aza indirmek için bu araştırma son derece önemlidir. Burada amaç can ve mal kayıplarını en aza indirmektir. Aynı zamanda tehlikeli durumlarda kontrolü sağlayacak ve toplu olarak kullanılan alanların güvenliğini ekstra yükseltebilecek durumlarda dikkate alınır.

Ruhsat İçin İtfaiye Raporu - İtfaiye Raporu COM TR

İtfaiye Raporu Almak İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?

 İtfaiye raporu alabilmek için istenilen belgeler yukarıda da belirtildiği gibi kısaca Yapı kullanımına ilişkin izin belgesi, imza sirküleri, numarataj belgesi ve ticaret sicil gazetesidir. Ruhsat için itfaiye raporu içinde bu belgeler gereklidir. Bu belgeleri ek olarak varsa vekaletname de ilgili belgelerin arasında bulunması gerekir.

Yukarıda bahsi geçen belgelerin herhangi birisinin eksik olması ya da binaya ilişkin yangın konusunda raporu önleyecek kadar tehlikeli eksik durum olması raporu alınmasını önler. Bu durumun kaldırılması için öncelikle binanın yeniden gözden geçirilmesi ve raporların tek tek incelenmesi gerekir. Bu işlemin ardından tekrardan ilgili yerlere müracaat edilerek rapor almak için ön kayıt oluşturulabilir.

Bu raporu almak ücretlidir. Bu ücret yapılan faaliyet kapsamında değişiklik her yıl değişen rakamlara ek olarak işlem esnasında herhangi bir ücret ödemeye gerek yoktur.

İtfaiye Raporu Almak İçin İstenilen Belgeler Nelerdir? - İtfaiye Raporu COM TR

İşyeri Ruhsatı İçin İtfaiye Raporu

İş yeri açmak için gerekli olan itfaiye raporu işyerinin işlerini doğru şekilde ilerletip faaliyetlerini ilerleyen dönemlerde de sürdürebilmeleri için gereklidir. Bu rapor alınmadığı takdirde iş yeri için ilgili cezayı yaptırımlar uygulanır. 

Aynı şey şahıs adına alınacak rapor içinde geçerlidir. Yangın esnasında oluşabilecek durumları engellemek amacıyla ve yangın karşısında binanın ya da ilgili alanın ne kadar güvenli olduğuyla alakalı durumları görmek amacıyla değerlendirilen rapor son derece önemlidir.

İstanbul İtfaiye Raporu İçin Gerekli Evraklar

İtfaiye raporu için gerekli evraklar yukarıda bahsi geçtiği gibi yetkili kişilerin imza sirkeleri, numarataj belgesi ve ticari sicil gazetesidir. Bu belgeler aynı zamanda ruhsat için itfaiye raporu adına ihtiyaç duyulan belgelerdir. Aynı şekilde raporun alınabilmesi için Yapı kullanımına ilişkin izin belgesi ile birlikte ilgili müracaat formu da rapor için gerekli evrakların arasına konulması gerekir.