İtfaiye Raporu
İtfaiye Raporu itfaiye hizmeti veren ya da bunun faaliyetini yürüten binalar için ekstra önemli bir rapordur. İtfaiye uygunluk raporu olarak da bilinen itfaiye raporunun alınması zorunludur.
Ruhsat için itfaiye raporu adına gerekli olabilecek kriterler aşağıda maddeler halinde yer alır. Bu kriterler bu belgeyi almak için son derece önemlidir.
- Yapı malzemelerinin yangın yönetmeliklerine uygun olup olmadığı kontrol edilir.
- Yangın güvenlik holleri ve diğer kapı pencere gibi yerlerin yangına elverişli olup olmadığı kontrol edilir.
- Acil çıkış ve yönlendirme ile ilgili gerekli aydınlatmalar ve levhaların uygun olup olmadığı kontrol edilir.
- Acil çıkış ve tahliye yollarına ilişkin yangın yönetmeliği adımlar incelenir.
- Duman dedektörü ve benzeri tesisatların uygun olup olmadığı kontrol edilir.
- Elektrik tesisatı ve ilgili aydınlatma sistemlerinin yangın yönetmeliğine uygun olup olmadığı kontrol edilir.
- Yangın dolaplarının yangın yönetmeliğine uygun olup olmadığı kontrol edilir.
Bütün gerekli ekipman ve donanıma sahip olan binaya uygunluk raporu verilir. Gerekli test ve incelemelerin yapılması sonrasında rapor kısa süre içerisinde çıkar. Fakat bazı şart ve geleneksinimlerin yerine getirilmemesi durumunda işlem askıya alınır ve binanın tüm işlemleri durdurulur.
Yukarıda maddeler halinde açıklanan itfaiye raporu için gerekli kriterler her tip bina için geçerlidir.

İtfaiye Raporu Nasıl Alınır?
Pek çok kişi işyeri itfaiye raporu Nasıl Alınır ek ücreti var mı gibi soruları aklına getirir.
Binaya bu rapor alınması için gerekli bütün işlemlerin tamamlanmış olması gerekir. Öncelikle İlgili belge için ihtiyaç duyulan prosedürler ve formların doldurulması için Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği bürolarına başvurmak gerekir.
Bu müracaatın ardından bina için gerekli incelemeler başlatılır ve binanın bu belgeye uygun olup olmadığına dair araştırmalar tamamlanır. Ardından bu rapor 5 iş günü içerisinde ilgili binaya verilir.
Bu raporu almak için belli bir ücret gerekir. Ücret hizmet kapsamında değerlendirilir. Ayrıca yıl bazında ya da dönemsel farklı fiyat tablolarını sahip olduğu görülür. İtfaiye raporu almak için ek bir ücret ödemeye gerek yoktur. Standart olarak belirtilen fiyatlar haricinde ek ücret yoktur.
İtfaiye raporu e devlet üzerinden ön kayıt oluşturularak işlemleri başlatılabilir. Son derece hızlı bir şekilde işlemleri yürütmek için bu yol kolayıdır.

İtfaiye Raporu İçin Ne Gerekli?
İtfaiye raporu için gerekli evrakların hepsinin tamamlanmış olması son derece önemlidir. Aksi takdirde raporun çıkması mümkün değildir. Eğer rapor şirket tarafından alınacak ise aşağıda rapor için gerekli olan evraklar maddeler halinde yer alır.
- Yapı kullanımına ait izin belgesi
- Numarataj bilgisine sahip belge
- İlgili kişilerin atmış olduğu imza sirküleri
- Vekaletname
- Ticaret sicil gazetesi örneği ( resmi gazete de yayımlanmış)
İtfaiye raporu almak isteyen şahıslar için ilgili belgeler aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Numarataj bilgisine sahip belge
- Yapı kullanımına ilişkin izin belgesi
Yukarıdaki bahsi geçen belgeler oluşturulduktan sonra işletme ya da şahıs itfaiye raporunu almak için ilgili yerlere başvuru yapabilir.
İtfaiye Raporu Kaç Yıl Geçerli İtfaiye Raporu Neden Alınır?
İtfaiye raporunun geçerlilik süresi belli başlı durumlara göre değişiklik gösterir. Açılan iş yeri için itfaiye raporunu çıkarmak son derece önemlidir. Binanın ilgili prosedürleri uygun olup olmaması da geçerlilik süresini değiştirebilir. Her sene yenilenmesi en uygun olandır.
İtfaiye raporu işletmelerin işlerini eksiksiz ve sürekli olarak sürdürebilmeleri için gerekli olan bir rapordur. Alınması zorunludur. İlgili yerleri müracaat ettikten sonra binanın uygunluğu incelenir. En son adım olarak bina raporu uygun ise 5 iş gününde rapor ilgili kişilere teslim edilir.